Ρήτρα βίας για χρήση του ΟΑΚΑ από την ομάδα του ΠΑΟΚ

Ρήτρα βίας για χρήση του ΟΑΚΑ από την ομάδα του ΠΑΟΚ

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού

Στα πλαίσια των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ είναι αναγκαίο να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες υποστύλωσης και στεγανοποίησης δυο κερκίδων του γηπέδου (7 και 8) που φιλοξενούν 8.000 θεατές ώστε να πάρει άδεια ασφαλείας.

Σε συνάντηση της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ προέκυψε προφορική συμφωνία για την ύπαρξη  χορηγίας που θα κάλυπτε το κόστος των εργασιών (1,3 εκ € περίπου), τακτική που κατ΄ επανάληψη ακολουθεί ο ΟΠΑΠ για διάφορα στάδια της χώρας.

Με αφορμή όμως τα θλιβερά επεισόδια της Λαμίας, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού έσπευσε να ανακοινώσει την ακύρωση αυτής της συμφωνίας «τιμωρώντας» έτσι την ομάδα του ΠΑΟΚ  και βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια χιλιάδων φιλάθλων.  Ωστόσο παρόμοια αντανακλαστικά δεν έδειξε η πολιτική ηγεσία στο τομέα του αθλητισμού στα φοβερά επεισόδια που έγιναν λίγες μέρες μετά στο Σ.Ε.Φ. σε αγώνα για τα τελικά play - off του μπάσκετ.

Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες είχε προηγηθεί η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΠΑ να μην ανανεώσει χορηγία προς την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ, κατόπιν εντολής από την πολιτική ηγεσία, στα πλαίσια περιορισμού των κρατικών δαπανών. Ανάλογη αναστολή χορηγίας προς άλλο σωματείο δεν έγινε γνωστή μέχρι τώρα.

Στη συνέχεια η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζήτησε να χρησιμοποιήσει το ΟΑΚΑ (αφού ούτε το Καυτανζόγλειο Στάδιο είναι κατάλληλο για αγώνες tsampions league) για να διεξαχθούν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η ΟΥΕΦΑ να μη δώσει άδεια διεξαγωγής των αγώνων στο στάδιο της Τούμπας.

Για να δώσει τη συγκατάθεση της η διοίκηση του σταδίου, αποφάσισε να ορίσει μία «ρήτρα βίας» και καλεί την ομάδα να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό ως έναντι τυχόν επεισοδίων. Ουδέποτε όμως από όσο γνωρίζουμε έχει τεθεί τέτοιος όρος στις ομάδες που χρησιμοποιούν τα κρατικά στάδια (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Ελληνικό) και κατ' επανάληψη έχουν προκαλέσει επεισόδια οι οπαδοί τους.

Θα πρέπει να τονίσω ότι η ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη, γιατί λίγες μόνο μέρες μετά την άδικη αντιμετώπιση του ιστορικού σωματείου του ΗΡΑΚΛΗ Θεσσαλονίκης και τη μεγάλη ταλαιπωρία που ο Σύλλογος αυτός  υπέστη, έρχεται ακόμα μία σειρά ενεργειών που βλάπτουν ένα άλλο μεγάλο αθλητικό σύλλογο της Βορείου Ελλάδος, που φιλοξενεί στα αθλητικά τμήματα του πάνω από 5.000 αθλητές και που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια προσπάθεια για την εξυγίανση του και  περιορισμού των φαινομένων βίας.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο  αρμόδιος Υπουργός:

 

-          Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης για την επιβολή «ρήτρας βίας» ειδικά για την ομάδα της Θεσσαλονίκης;

 

-          Ποιες ομάδες και τι ποσό έχουν πληρώσει ως «ρήτρα βίας» στο παρελθόν;

 

-          Ποιες συμβάσεις (όροι, ποσά) οικονομικής συνεργασίας (τηλεοπτικά, χορηγίες) είναι σε ισχύ μεταξύ ομάδων της superleague και εταιρειών του Ελληνικού δημοσίου;

 

-          Υπάρχει πρόθεση να καταγγελθούν οι ανωτέρω συμβάσεις για τα σωματεία των οποίων οι οπαδοί έχουν επίσης προκαλέσει σοβαρά επεισόδια;

 

 -          Aν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα στα 3 στάδια της πόλης (Καυταντζόγλειο, Τούμπα, Χαριλάου), ώστε να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και διεξαγωγής αγώνων που θέτουν οι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ;